Sandiç Tekniği
Etkili İletişimde Sandviç Tekniği
16 Ocak 2018
Çorum Psikolog
Psikolog İle Psikiyatrist Arasındaki Fark
6 Nisan 2018

Erken Boşalma Nedir?

Erken Boşalma Nedir?

Erken Boşalma Nedir?

Yapılan araştırmalara göre ülkemizde her üç kişiden birisi yaşamının bir döneminde bir cinsel işlev bozukluğu olduğunu ortaya koymaktadır. Cinselliğin tabu olarak görülmesi, yasaklanması ve ayıplanması, küçük yaşlardan itibaren verilmesi gereken cinsel eğitimin toplumsal ve eğitimsel olarak bireylere verilmemiş olması, toplumsal öğretiler, mitler, yanlış inanışlar cinsel sorunların yaşanma sıklığını arttırmaktadır. Cinsel uyum problemleri ve bozukluklarının ortaya çıkışında kişinin fiziksel ve psikolojik özellikleri etkili olmaktadır. Kişinin kendi bedenini tanıması kadar, partnerler arasındaki uyumluluk, yakınlık, iletişim kalitesi de kişilerin cinsel yaşamını etkilemektedir.

Nasıl Tedavi Edilir?

Öncelikle problemin organik kökenli olup olmadığı öğrenilir. Organik kökenli değil ise probleme uygun yöntem ile cinsel terapi uygulanmaktadır. Tedavi süresince sorunun fiziksel, psikolojik, kültürel ya da ilişki problemine bağlı olup olmadığı araştırılır. Keşfedilen sebepler üzerinde terapi uygulanır. Cinsel terapiler diğer terapi türlerine göre daha sistematik ilerler. Her terapi programında olduğu gibi cinsel terapide de süreklilik ve devamlılık esastır.

Cinsel terapi türleri

●Vajinismus

●Erken boşalma

●Cinsel isteksizlik

●Disparoni(cinsel ilişki sırasında ağrı duyma)

●Orgazm ile alakalı bozukluklar

●Cinsel tiksinti bozuklukları

●Cinsel uyarılma bozuklukları

●Sertleşme bozuklukları

Erken Boşalma Nedir?

Öncelikle erken boşalma oldukça sık karşılaştığımız bir cinsel sorun. Çoğu erkek bu sorunundan utanmakta ve tedaviden kaçınmaktadır. Oysa doğru yöntemlerle tedavi edildiğinde çok başarılı sonuçlar alınabilmektedir.

40 yaşın altındaki erkeklerde rastlanan cinsel işlev bozukluklarının en başında gelmektedir. Erken boşalma ejakülasyonun (boşalmanın) her iki cinsel partnerin istediklerinden daha erken aşamada gerçekleşmesidir. Dolayısıyla boşalma eyleminin net olarak şu kadar süre sonunda gerçekleşmesi normal, bunun dışındakiler ise tedavi edilmesi gereken durumlardır şeklindeki bir yaklaşım doğru değildir. Erken boşalmak, erkeğin boşalma refleksi üzerinde çok az kontrol sahibi olduğu veya hiç kontrol sahibi olamadığı ve boşalmasını kontrol edemeyeceği hissine kapıldığı durumu yaşamasıdır. Diğer bir tanımla erken boşalma; kontrol edilebilen, kontrol etmenin öğrenilebildiği ve tedavisi olan bir süreçtir. Varmak istediğimiz sonuç net olarak boşalma süresinin uzatılması değil, boşalmanın kişi tarafından kontrol edilebilir, dilediği uygun gördüğü zaman boşalabilir hale gelmesidir.

Erken boşalma bir sorun haline dönüştüğünde, problem sadece penisin vajina birleşmesinden sonra ejakülasyonun(boşalmanın) erken aşamada gerçekleşmesinden ibaret kalmaz, soruna her iki tarafın davranış ve tutumları da dahil olur. Burada erkek ve kadının sosyokültürel alt yapıları, toplumun erken boşalmaya yönelik tutumu da işin içine girmektedir. Erken boşalma problemiyle gelen bir hastanın terapiden önce; psikoseksüel, ilişkisel ve tıbbi bakımlardan tetkiki mutlaka yapılmalıdır.

Mine Aydemir
Mine Aydemir
Uzman Klinik Psikolog

Bir cevap yazın